מפגש קיץ מעורר השראה – בני הנוער נפגשו עם מר אלי רטה

כחלק מהפעילויות לנוער, התנועה שלנו מקיימת מפגשים עם אישים מעוררי השראה שמעולים בתחומם.

הקיץ ב־19.7.23, הגיעו בני הנוער של התנועה מאשקלון, חדרה ונתניה, למפגש העשרה והשראה עם מר אלי רטה, ארכיטקט ראשי בבית ההשקעות Our Crowd.

המפגש בין אלי לנוער של "אניה באניה" התחבר לשני פרויקטים ותיקים שהתנועה מקדמת: היכרות עם עולם ההייטק והיזמות, ומפגשי השראה עם אנשים שעברו כברת דרך מרשימה והתאמצו להגיע להישגים. אלי עונה על שניהם.

 

אלי רטה נולד בכפר באתיופיה, שרוב תושביו יהודים. כשהיה בן חמש, שמר בכל בוקר על חמישה עגלים של המשפחה והוציא אותם למרעה, מתמודד עם אחריות שבני שמונה בארץ אינם מכירים.

העלייה לארץ הייתה חלום שהמשפחה החזיקה, ולכן כשהגיעה ההזדמנות בשנת 1983 והוא בן שש – הצטרף לאימו, אחותו ובני משפחה נוספים, בדרכם לארץ ישראל.

 

המסע לסודאן ארך בין שלושה לארבעה שבועות כשבדרך ראה מראות קשים, עדות שנשארה מהזוועות של מי שעבר את המסע לפניהם. כשהגיעו לסודאן כבר לא נשארו להם אוכל ומים ואלי היה באפיסת כוחות. הצבא הסודני הגיע אל הפליטים, הפריד את המבוגרים מהילדים והיכה את הגברים. לאחר מכן הועלו כולם ללא סדר מסוים למשאיות, ופוזרו במספר מחנות. אלי מצא את עצמו עם אימו ואחותו ללא הסבא והסבתא שנשלחו למקום אחר.

במחנה הפליטים הם חיו תקופה ארוכה במלחמת הישרדות יום יומית, ניזונים מדייסה שקיבלו מהצלב האדום וממים שהגיעו פעם ביום ולא הספיקו לכולם. אנשים חלו ומתו, ושליש מהם לא שרד את התנאים במחנות.

 

כעבור כשנה עזבו בני הקהילה את סודאן בטיסה והגיעו לישראל לאחר כמיהה וציפייה של שנים. בארץ נפגשו עם הישראליות שלא חיבקה את הקהילה האתיופית. והוא בעצם חווה שני מסעות; המסע הפיזי לארץ ומסע הקבלה לתוך הישראליות, שנמשך לדבריו עד היום.

כחלק מתהליך הקליטה למד עברית, את הטכנולוגיה שלא הייתה קיימת באתיופיה, והחל להתרגל לסביבה חדשה לחלוטין. הוא סיפר שלאימו היה קשה ואחד הכוחות המניעים מבחינתו, היה לעשות את כל מה שניתן כדי שאימו תהיה גאה בו.

 

מודע לנקודת הפתיחה שלו, לבית העני, לתחושת הזרות ולצורך להשלים פערים – הוא התאמץ, למד והשקיע. הוא סיפר על הסטיגמות והגזענות שבהם נתקל ובני הקהילה מכירים היטב; ולצידם על אנשים טובים שנתנו לו הזדמנויות, שמיהר לקחת בשתי ידיים. אלי התקבל לתואר במדעי המחשב באוניברסיטת בר אילן והדגיש שלאורך כל הדרך נדרש לעבודה קשה ולתעצומות נפש. עוד אמר, שאם מתמידים ולא מוותרים – ההישגים יגיעו.

 

אנחנו מודים לאלי רטה ולחברת Our Crowd שאירחו אותנו. בני הנוער הוקסמו מההרצאה ומאלי שהשאיר דלת פתוחה והזמין אותם לפנות אליו בכל דבר. ושמחים לספר שכמו שהנוער התרשם מאלי, כך הוא התפעל מהם חזרה.